کاشان آنلاین : «روز ملی سینما». این عنوان با احتساب امسال، ۲۲ سالی میشود که در تقویم گنجانده شده و این روز بهانه ییست تا از عوامل و فعالان وطنی این صنعت هنری و پدیده فرهنگی که پایهگذاریاش را شاید بتوان مدیون برادران لومیر دانست، تجلیل شود.
سال ۱۳۷۹ در چهارمین جشن بزرگ سینمای ایران و همزمان با بزرگداشت صدمین سال ورود سینما به ایران بود که ۲۱ شهریور به عنوان «روز ملی سینما» شناخته شد و هر سال جشن خانه سینما در این روز برگزار می شود و بدین ترتیب ۲۱ شهریور به عنوان روزی نمادین وارد تقویم شد.
همچنان بعد از گذشت دو دهه از نامگذاری ۲۱ شهریور به عنوان روز ملی سینما خیلیها نمیدانند چرا باید چنین روزی را گرامی بدارند که خب بیشتر این چرایی به نامشخصبودن وجه انتخاب این روز در ماه شهریور برمیگردد. به نظر میرسد غیر از کلیت سینما و دستاندرکاران و ذینفعانش – از عوامل ساخت و اکران فیلم تا تماشاگران- چیزی نباید به شکل خاص به این روز نسبت داده شود.
انتخابی بیمبنا !
عباس بهارلو «منتقد و پژوهشگر سینمایی»، شهریور ۱۳۹۹ به مناسبت ۱۲۰ سالگی سینما در ایران، در گفتگو با ایسنا درباره وجه انتخاب روز ملی سینما گفته بود :
انتخاب این روز، بویژه ۲۱ شهریور، هیچ مبنای درست و دقیقی ندارد؛ روزی است که ظاهراً به شکل «سمبلیک» بهعنوان روز ملی سینما در ایران انتخاب شده است، زیرا در این روزِ بخصوص در سینمای ایران هیچ اتفاق خاصی رخ نداده که مبنایی برای روز ملی سینما باشد. توضیح بیش¬ترش این است که ظاهراً قرار بوده روزی که میرزا ابراهیم¬خان عکاسباشی برای بار نخست پشت دوربین فیلمبرداری قرار گرفت و مراسم «جشن عید گل» را فیلمبرداری کرد، یعنی شنبه ۲۱ ربیعالثانی ۱۳۱۸ قمری برابر با ۲۷ اسد (مرداد) ۱۲۷۹ شمسی یا ۱۸ آگوست ۱۹۰۰ میلادی، به عنوان «روز ملی سینمای ایران» در نظر گرفته شود و مسئولانی که برای نام¬گذاری روزهای خاص تصمیم میگیرند، ظاهراً به دلیل خلوت بودن! ۲۱ شهریور این روز را به عنوان روز ملی سینمای ما تعیین فرمودهاند؛ به همین سادگی و سهولت.
استقبال پرشورِ کودکانه از فیلم خوبِ ژانر کودک
روز ملی سینما در کاشانِ ۱۴۰۱، از حیث توجه مسئولان دولتی و فرهنگی به این مناسبت رنگ و رویش مانند سال پیش بود. سیاه و کدر و البته سوت و کور.نه پیامی حتی دو خطی از رییس اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان دیدیم- که البته قابل پیشبینی بود!- و نه حتی از سوی انجمن سینمای جوانان کاشان، چنین واکنشی را به رؤیت نشستیم! به جای این موضوعهای بیهوده!،توجه عمومی و حتی خصوصی، ماند همیشهی این روز رفت سمت «مجتمع سینمایی شهر» تا از مواهب تخفیفی این روز استفاده کند!
اینجا مجتمع سینمایی کاشان است،عصر دوشنبه ۲۱ شهریور.به نظر میآید تراکم جمعیتِ جویای بلیتهای سینما پای گیشه بیش از عصرهای روزهای پیشین است. علت را پس از دقایقی حضور در کریدور اصلی سینما و تماشای شور و هیجان انبوهی از کودکانِ کاشانی با همراهی اغلب مادرانشان میتوان دریافت.این شلوغی و هیاهوی دلپذیر زیر سر اکران انیمیشن سینمایی «پسر دلفینی» است!
سید احمد حسینی «مدیر پردیس سینمایی کاشان» که از سال ۹۰ مدیریت این مجموعه را بر عهده دارد، درباره این استقبال می گوید: علاقه کاشانیها به فیلم های طنز بیشتر است و فیلم در ژانر کودک هم خب البته مثل این هفته با استقبال روبرو میشود،مثلا حدود ده سال قبل برای شهر موشهای ۲ استقبالی بالاتر از این را هم شاهد بودیم. بعد نوبت فیلشاه شد و بعد هم بنیامین که خوب فروختند.
به گفته حسینی،حتی روزهای قبل هم که بلیت تمامبها بود،«پسر دلفینی» به علت کیفیت ساخت و تبلیغات در سطح ملی برای آن با چنین استقبالی روبرو شد و از نظر مبلغ بلیت،تعداد تماشاگر کاشانی برای آن خیلی تفاوت نکرده و البته «انفرادی» هم که به دلیل بازیگران و ژانر طنزش، میزان استقبال از آن خوب بوده و فعلا اکرانش ادامه دارد.
سه تا بود، شد یکی
به مناسبت روز ملی سینما از حسینی درباره تعداد سینماهای کاشان از گذشته تا امروز می پرسم و او پاسخ می دهد: از سه سینمایی که در دهه های گذشته در کاشان فعال بوده اند،اکنون فقط پردیس سینمایی بهمن که «سابقا بیتا و بعد ونوس» نام داشتند، فعال است.
به گفته او غیر از سینمابیتا، «سینما ایراننو» در ابتدای ملک آباد و «سینما سیلورسیتی» در چهارراه پنجه شاه،سه سینمای کاشان در پیش از انقلاب بودند که پس از انقلاب، تنها سینما بهمن به پخش و اکران فیلم ادامه داد. البته اداره فرهنگ و هنر سابق هم در حدود سال ۴۵ در چهلجریب سینمای سیار و روبازی با چیدمان صندلی و یک آپارات ۱۶ میلی متری راه انداخت که زمستان ها داخل ساختمان و در تابستان به شکل روباز به اکران فیلم می پرداخت و حالت سیار داشت.
مدیر پردیس سینمایی کاشان در پاسخ به این سئوال که آیا با توجه به جمعیت بالای ۴۰۰ هزار نفر کاشان، یک سینما- هر چند با سه سالن-برای این شهر کافیست می گوید: قطعا نه، چون کاشان بدون تعارف کمبود فضای فرهنگی هنری و تفریحی دارد و طبیعتا سینما هم یکی از همین کمبودهاست و این در حالیست که آران و بیدگل هم سینما ندارد و از این شهر هم بدون شک برای بهرهمندی از سینما به کاشان میآیند.
مدیر پردیس سینمایی بهمن کاشان همچنین با اشاره به این که این مجموعه به حوزه هنری متعلق است میگوید: این مجموعه که طی سالیان اخیر با تغییرات و بهسازی چشمگیری روبرو شده، اکنون با به روزکردن امکانات خود از جمله تعویض سیستم پخش فیلم و تعویض صندلی سه سالن (سالن یک ۲۴۷ صندلی، سالن دو ۱۵۴ و سالن سه ۱۴۷ صندلی) میزبان خانوادههای کاشانی است.
حسینی در ادامه در مورد فیلم «رویای سهراب» که این روزها در بین اکرانهای سینمای کاشان قرار دارد هم معتقد است: این فیلم در مورد زندگی سهراب سپهری هنرمند و شاعر نامدار این دیار است اما تعجب بنده از این است که علیرغم تبلیغاتی که کم و بیش برای این فیلم در فضای مجازی صورت گرفت اما استقبال جالبی از سوی فعالان فرهنگی و هنری کاشان که اکثر آنها را می شناسم، نشد.
هم لذت از انیمیشن خوب، هم تفریح
«خب پسرم به انیمیشن خوب و باکیفیت علاقه دارد و ما هم بدمان نیامد همراه او به سینما بیاییم»این را عصر دوشنبه مادر یک پسر حدود ۸ ساله در سینما که منتظر اکران نوبت بعدی پسر دلفینی است می گوید و ادامه میدهد: حقیقتا برای ما قیمت بلیت خیلی مهم نبود چون کیفیت فیلم مطلوب است و دوما این که برای دو ساعت تفریح و سرگرمی کودکانه، بهانه خوبی است.
پدر یک خانواده هم که به همراه همسر و بچههای خردسالش منتظر شروع اکران تنها اکران انیمیشن سینمای کاشان است میگوید: از چند روز قبل میخواستیم برای تماشای انفرادی بیاییم اما اصرار بچه ها باعث شد امروز گروهی برای پسر دلفینی رهسپار سینما شویم چون پس از فروکشکردن نسبی کرونا، هم بعد مدتها با سینما حال و هوایی با فیلم کودک عوض کنیم و هم این که خواستیم بچهها در آستانه اول مهر روحیه بانشاطی بگیرند.