حکایت کهنه و غریبی است این استقرار و بهکارگیری راهنمایان گردشگری در بناهای تاریخی کاشان برای نوروز و ایام گلابگیری!
نوروز امسال هم گویا قرار است در بر پاشنۀ نپرداختن دستمزد به راهنمایان و گریختن از هزینهپردازی به راهنمایان گردشگری بابت انتقال اطلاعات بناها بچرخد. راهش را هم یافته اند! جذب راهنمای افتخاری!!!
اداره میراث فرهنگی کاشان بهتازگی اطلاعیه داده که علاقمندان به فعالیت به عنوان راهنمای افتخاری!! میتوانند با فلان شماره تماس بگیرند تا پس از آموزش!!، نوروز پیش رو در بناهای تاریخی تحت نظارت میراث فعال باشند.
این یعنی آن که راهنمایان فعال و باتجربه و کارتدار، امسال میتوانند تور بچرخانند و مسافر به بناها بیاورند اما خودمان (اداره میراث) میدانیم با استقرار راهنمایان ثابت در بناهای جهانی چگونه کنار بیاییم!
داستان روشن و واضح است، حوزه گردشگری اداره میراث فرهنگی کاشان تمایل دارد تا می شود هزینهای برای خدمت و علاقه راهنمایان نپردازد و برای نوروز و گلابگیری همه چیزِ این حیطه را مفت تمام کند! حالا این وسط راهنمای نوپایی نتوانست یا کشش انتقال تاریخ و هویت و اطلاعات درست باغ فین به مسافر و گردشگر را هم نداشت، اصلا و ابدا مهم نیست!
باغ جهانی فین کاشان با توجه به وسعت و بخش های مختلف در طول نوروز برای دو شیفت، حداقل بین ۱۵ تا ۲۰ راهنمای خبره نیاز دارد، محوطه سیلک نیز برای مجموع صبح و عصر حدود ۱۰ نفر و خانه بروجردی نیز برای دو شیفت نیازمند حدود ۱۰ راهنمای کاربلد است تا مختصات این بناهای فاخر و با اهمیت جهانی را برای گردشگر توضیح دهند. داستان خستگی و فرسودگی جسم و ذهن راهنمایان در این ایام را هم که میدانیم.
قطعا این پرسش به اذهان زیادی راه پیدا میکند که چرا ذرهای از درآمد قابل توجه بلیت فروشی این بناها در نوروز به تامین دستمزد راهنمایان اختصاص پیدا نمیکند؟ وانگهی اگر تمام درآمد بلیت فروشی این بناها مستقیما به اداره کل استان و سپس خزانه می رود، چرا با عدم رایزنی و گفت وگو میان مسئولان شهرستان با استان و وزارت میراث قرار نیست این مشکل برای همیشه حل شود؟
چرا میراثی ها، هر سال با شیوه های مختلف و متنوع، یک جوری در پی عبور از این معضل و پرداخت دستمزد راهنمایان هستند؟ یک بار از طریق درآمد و اجارۀ واگذاری غرفه های فروش صنایع دستی در باغ فین، یک بار بهوسیله قرارداد و مفاهمه با یک آژانس گردشگری و یک بار از جیب خودشان اما با پرداخت های مدتدار و صناری! و ناچیز! و امسال هم که ..!
در همین راستا، طی سالهای اخیر بین راهنمایان گردشگری کاشان به کنایه و طنز گفته میشود که اگر اداره میراث کاشان همین اسکناسها و سکه های ریخته شده داخل حوضهای باغ فین را هم جمع کند، به راحتی می تواند حقوق این ۱۰، ۱۱ روز نوروز راهنمایانش را پرداخت کند! اما موضوع اینجاست که همه از مدیر باغ تا پرسنل کنترل ورودی ها و نیروهای خدمات باید حقوق بگیرند، اِلا راهنمایان گردشگری که از ۹ صبح تا دم غروب لازم است عشق را هجی! کنند و بر علاقه، تعریفی دوباره ببخشند!!
ضلع دیگر این داستان نیز صدالبته «انجمن راهنمایان گردشگری شهرستان کاشان» است. مجموعهای که متاسفانه تعارض منافع و اشتغالات اداری چند عضو هیئت مدیره آن، بعضا باعث میشود تا بهدلیل رودربایستی، پرسشگری از مسئولان را کنار بگذارند و قطعا در ماجرای اخیر یعنی بهکارگیری راهنمایان نوروزیِ نوپا در بناها نیز احتمالا نمیتوان روی مخالفت این انجمن حساب کرد.
«انجمن راهنمایان گردشگری شهرستان کاشان» باید پیگیرانه و مسئولانه، در پی احقاق حق راهنمایان باتجربه شهرستان باشد و از سوی دیگر از مسئولان بخواهد که همراستا با ارزش و اعتبار بناهای تاریخی، راهنمایان با تجربه، آگاه و مطلع در آنها مستقر شوند تا گردشگر با انواع اطلاعات مغشوش و غیرمستند روانه شهر خود نشود.
درود .به شخصه به عنوان یک فارغ التحصیل گردشگری و فراگیر راهنما فرهنگی با تمامی این متن موافق هستم و با اینکه هنوز کارت نگرفتم اصلا تمایل ندارم به صورت افتخاری کار کنم چون رفتار و شیوه برخورد مسئولین میراث را با یکی از افراد هم رشته خودم دیدم حالا اسم نمی برم و باعث شدن حق دو نفر که بصورت افتخاری نیومده بودن ضایع بشه ،واقعا باید انجمن گردشگری کاشان تدبیری بیاندیشد.
با تشکر