شامگاه یک روز نه چندان سرد آخر زمستان، فرصتی بود تا در جشن تولد کودکان اُتسیمِ متولد زمستانِ شهرمان که به همت «مؤسسه خیریه اُتیسم کاشان» برپا شده بود حاضر شویم و در گوشهای از این بزم شاد و پرشور و در شادیِ تولدشان دستی بنوازیم و برای انبوه آرزوهای این کودکان معصوم و دلپاک از خدای مهربان طلب همراهی کنیم.شامگاه یک روز نه چندان سرد آخرین فصل سال، فرصتی بود تا در جشن تولد کودکان اُتسیمِ متولد زمستانِ شهرمان که به همت «مؤسسه خیریه اُتیسم کاشان» برپا شده بود حاضر شویم و در گوشهای از این بزم شاد و پرشور و در شادیِ تولدشان دستی بنوازیم و برای انبوه آرزوهای این کودکان معصوم و دلپاک از خدای مهربان طلب همراهی کنیم.
از خبرنگار و هنرمندِ تئاتر تا عضو شورای شهر و از فعالان هنر موسیقی تا خیّر نیک اندیش و .. همه به رستوران ملل آمده بودند تا با کنار هم چیدن حروف الفبای مهربانی و همراهی و همدلی، به کودکان دوست داشتنیِ اُتیسم کاشان و خانوادههایشان بگویند همیشه کنارشان هستند.
خانم مریم خیامی پور باز هم به مؤسسه خیریه اُتیسم کاشان بازگشته است. با تغییرات مدیریتی مؤسسه، او باز هم رأس هرم این مجموعه است و مثل سابق بچهها را با همراهی شماری از خیرین زیر بال و پر خود گرفته. نمیدانم، شاید خانواده ها باز هم خوشحالاند که یکی از جنس خودشان که با مخاطرات و دغدغههای داشتن یک کودک یا نوجوان اُتیسمی آشناست، دوباره در مجموعه مسئولیت پذیرفته است.
لحظات شاد و مفرح برنامه و البته هنرنمایی وحیدرضا صادقپور و بریدن کیک تولد کودکان اُتسیمی متولد زمستانِ تحت پوشش مؤسسه خیریه اُتیسم کاشان که به پایان میرسد، مریم خیامیپور را به گوشهای فرا میخوانم تا از برنامه امشب و البته از روند فعالیت مؤسسه بگوید.
«مدیرعامل مؤسسه خیریه اُتیسم کاشان» دربارۀ جشن امشب -شامگاه یکشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۰- می گوید: در راستای افزایش سلامت روان خانوادها های اُتیسم، موسسه خیریۀ اُتیسم کاشان برنامه های متعددی را در طول سال برگزار می کند. از جمله این برنامه ها که زین پس شاهد آن خواهیم بود جشن تولد بچههای اُتیسم کاشان هر سه ماه یکبار و به صورت فصلی است که برای نوبت نخست برای فصل زمستان ۱۴۰۰ امشب برنامهای با عنوان «تولد شکوفههای امید» را برگزار میکنیم.
ما امشب، برای ۲۰ کودک اُتیسم کاشان که متولد زمستان بودند جشن تولدی را ترتیب دادیبم که البته در مجموع ۲۷ خانواده از جامعه تحت پوشش مؤسسه خیریه اُتیسم کاشان در جشن حاضر هستند. این اولین جشن تولد فصلی ما برای کودکان اُتیسم تحت پوشش مؤسسه است اما در سالهای گذشته شادیانه های دیگری و با عناوین دیگر مثل دورهمیهای عید، اردوهای مناسبتی، کویرگردی و .. برای بچهها برگزار کردهایم.
وی با بیان این که هم اکنون، ۸۰ کودک مبتلا به اُتیسم، تحت پوشش موسسه خیریه اُتیسم کاشان هستند، می گوید: انجمن حمایت از کودکان اُتیسم کاشان، سال ۹۳ آغاز به کار کرد.یعنی با سابقه هفت سال کار مداوم اما دو سالی می شود که تحت عنوان «موسسه خیریه اُتیسم کاشان» به فعالیت مشغولیم و البته «مرکز آموزش توانبخشی سرای امید» را هم داریم که زیر نظر موسسه فعالیت می کند.
به گفتۀ خیامی پور، ما در ابتدا انجمن اُتیسم کاشان را داشتیم که آن زمان زیر نظر وزارت کشور به شکل یک سمن فعال بود، اما کار درمانی و آموزشی برای کودک مبتلا به اتیسم نیازمند ایجاد مرکز آموزش توانبخشی بود. یعنی برای کار کلینیکال نیازمند گرفتن مجوز از بهزیستی بودیم که این روند طی شد و اکنون «موسسه خیریه اتیسم کاشان» به فعالیت مشغول است و مراکز دیگر از جمله «مرکز سرای امید» زیر نظر این مؤسسه به ارائه خدمت در حوزه کودکان اُتیسم می پردازند.
مدیرعامل موسسه خیریه اُتیسم کاشان در ادامه معتقد است: مؤسسه قابلیت های زیادی دارد که انشاءالله یک بخش آن آموزش خواهد بود. ما با یاری خیرین و کمک دیگر اقشار مردمی، در آینده در صدد ایجاد یک «مرکز جامع در کاشان» هستیم که همه گروههای سنی مبلا به اُتیسم بتوانند از آن بهرهمند شوند.
وی در توضیح بییشترِ ارائه خدمات «موسسه خیریه اتیسم کاشان» می گوید: این مجموعه، اولین تشکل غیردولتی شهرکاشان ویژه اختلالات طیف اتیسم است که در جهت افزایش دانش و آگاهی جامعه،توانمندسازی والدین وافزایش کیفیت زندگی و افزایش مهارت و استقلال افراد دارای اختلال اتیسم با هدف آموزشی، پژوهشی،توانبخشی و حمایتی در شهرستان کاشان از سال ۹۳ تاسیس شده و با مجوز رسمی از بهزیستی به ثبت رسیده است که در گذشته تحت عنوان انجمن اتیسم کاشان فعالیت میکرده است و اکنون تعداد ۸۰ فرد مبتلا به این اختلال، تحت پوشش این موسسه هستند.
به روایت خیامی پور، خدماتی که این مؤسسه ارائه میکند به دو بخش تقسیم میشود.در بخش نخست«خدمات مشاوره در دفتر، خدمات حمایتی به صورت سبد کالا،کمک هزینههای درمانی و کمک هزینههای توانبخشی،برگزاری جشنها و اردوهای مناسبتی و فصلی در راستای سلامت روانی خانواده ها، برگزاری کلاسهایی جهت استعدادیابی این کودکان مانند کلاس نقاشی و موسیقی وسوارکاری، اطلاع رسانی و پیگیری جهت دریافت خدمات استاندارد از ارگانها و نهادهای دولتی و خصوصی،عقد تفاهم نامه با موسسات خیریه و خدماتی جهت دریافت خدمات درمانی،فرهنگی و ورزشی،برگزاری همایش های بزرگ جهت اطلاعرسانی در زمینه اتیسم» مواردی است که به جامعه هدف ارائه می شود.
در بخش دوم نیز «مرکز آموزشی و توانبخشی سرای امید» زیرنظر این موسسه، اولین مرکز آموزشی وتوانبخشی تخصصی اتیسم است و دارای کادر آموزش دیده باسابقه آموزشی بالغ بر سه سال کار تخصصی با تیم توانبخشی با ارائه: خدمات کاردرمانی اعم از ذهنی و جسمی-حرکتی، گفتاردرمانی، بازی درمانی، ماساژ درمانی و تعدیل حسی، هنر درمانی،اسب درمانی، برگزاری دوره های تربیت مربی،اجرای تستهای غربالگری و سنجش و ارزیابی به صورت رایگان،مشاوره به خانواده، آموزش کودک با تکنیک های مطرح در زمینه رفتاری و ذهنی- شناختی کودکان طیف اتیسم به صورت انفرادی و گروهی و آماده سازی کودک اتیسم برای ورود به مدرسه در خدمت خانوادههای کودکان مبتلا به اُتیسم است.