به گزارش کاشان آنلاین، سیداکبر حلی عصر یکشنبه در آیین بهره برداری از پروژه بهسازی خیابان بابالحوائج با بیان این مطلب افزود: محراب زیبا و زرین فام مسجد ۶۰۰ سالۀ عمادی (میرعماد) اثر خلاقانۀ “خاندان ابیطاهر” که متاسفانه در سالیان دور از محل خود سرقت و اکنون در موزه برلین قرار دارد ویژگیهای جالب و هنرمندانهای همچون حالت رنگینکمانی و تغییر رنگ در طول روز را داشت.
وی با اشاره به اینکه سال ۸۷ ایده انتقال محراب از موزه برلین به محل اولیه مطرح گردید یادآور شد: به علت مبلغ بالای پیشنهادی جهت واگذاری محراب، این انتقال میسر نشد اما سالها بعد استاد گروه مطالعات عالی هنر دانشگاه کاشان یعتی دکتر عباس اکبری توانست به کشف راز تکنیک لعاب کاشی زرین فام دست باید و آن محراب زیبا را تجدید کند ولی همان محراب بازآفرینی شده نیز به علت برخی تعللها امکان تعبیهاش در جای محراب اصیل قبلی میسر نشد تا یک شهروند ژاپنی مشتری محراب ساخته شده به وسیله دکتر اکبری باشد.
این کارشناس برجسته حوزه معماری مسجد میرعماد را از جهت معماری منحصربفرد سردر هم شاخص دانست و یادآور شد: سردر جالب این مسجد، به شکل دوقلو طراحی شده که نگاه هر عابر و علاقمندی به معماری را به خود جلب میکند تا هنر معماران قدیمی کاشان در اعصار گذشته نمایان شود.
حلی در توصیف دیگر وجوه شاخص معماری کاشان به ویژه در مساجد گفت: مسجدآقابزرگ که عروس مساجد خاورمیانه نام گرفته از حیث معماری خاصِ آجری و تقسیم کالبد از حیث ارتفاعهای متفاوت مسجدی منحصربفرد و جزو زیباترین مساجد دنیاست.
وی در ادامه با انتقاد از انحراف در حوزه شهرسازی و معماری در کاشان و دورشدن از اصالتهای بومی و سنتی کاشانِ کهن یادآو شد: یکی از کارشناسان معماری آلمان به نام دکتر مارکوس سالها پیش، پس از گذر از خیابان امیرکبیر با تعجب از احداث خانههایی با گنبدهای نامانوس و معماری عجیب و غریب در این معبر و در مجاورت سیلک ۸ هزار ساله با تعجب گفته بود یا شماها فرزندان پدران و آن نسل گذشته نیستید یا نسل گذشته پدران شماها نیستند!
کارشناس برجسته حوزه معماری همچنین با تاکید بر اهمیت “بافت تاریخی کاشان”به عنوان هویت زیست محلی و استمرار جریان زندگی قدیم شهری افزود: بافت تاریخیِ کهن شهری از حیث اهمیت کمتر از تک بناها نیست، زیرا گردشگر با گذر از بافت تاریخی به سمت تک بناها رهسپار می شود و محور تاریخی گاه جلوهای از آثار شاخص را هم در خود دارد.
حلی همچنین در توصیف بازار تاریخی و ۳ کیلومتری کاشان گفت: این بازارِ ثبت ملی حقیقتاً ارزشمندترین فضای معماری – تجاری ایران است و پیش از بازار تبریز باید ثبت جهانی میشد زیرا علاوه بر برخی وجوه شاخص، “تیمچه امین الدوله” را به عنوان زیباترین فضای تجاری ایران در دل خود حفظ کرده است.