کاشان آنلاین: چند هفتهای است که مهدی نادعلی (از اعضای شورای اسلامی شهر کاشان) در قالب یکی دو مصاحبه،اظهاراتی دور از واقعیت و فاقد اطلاع از فراز و فرودهایِ حوزه میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان مطرح میکند.
وی اخیرا در لابلای یکی از مصاحبههای خود گفته است: (با توجه به اهمیت صنعت گردشگری برای منطقه کاشان لازم است دستگاه های مربوطه با یکدیگر همافزایی و در توسعه این صنعت بکوشند). سئوالم از عضو شورای شهر این است که شهرداری کاشان که خود سه بنا از جاذبه های تاریخی و گردشگری کاشان را در اختیار دارد و ذینفع در گردشگریست، تاکنون چه پشتیبانی و حمایتی از فعالین این صنعت داشته است؟
مگر غیر از آن است که شهرداری کاشان در احیا و مرمت بافت تاریخی و گردشگری کاشان هنوز به شکل سلیقهای عمل می کند و با گذشت این همه سال هنوز یک مرمت و احیای یکپارچه صورت نگرفته است؟!
سئوال دیگرم از عضو شورای شهر این است که چرا شهرداری کاشان در مورد صاحبان اقامتگاهها و فعالین گردشگری شهرستان (یکی از اقشار به شدت متضرر در اپیدمی کرونا) با توجیه و دلیل اینکه بنگاه درآمدزایی هستند به جای حمایت از آنها با صدور قبوض عوارض، اوضاع ناخوش احوال آنان را رنگ و بوی دیگری بخشید؟!
جناب نادعلی در مورد نمایشگاه بین المللی گردشگری ۱۴۰۰ تهران که به واسط جای خالی کاشان، انتقادات فراوانی علیه اداره میراث فرهنگی شهرستان شکل گرفت باید پاسخ بدهند چه شد که شهرداری بدون عمل به وعده خود،در روزهای پایانی از شرکت در این نمایشگاه انصراف داد؟ مگر جز این است که اکثریت شرکت کنندگان با حمایت شهرداریها در این نمایشگاه بزرگ شرکت کردند؟
وی در قسمی دیگر از اظهارات اخیر خود گفته است،اداره میراث فرهنگی باید با همدلی و وفاق اسباب رضایتمندی مسافران را فراهم کند.سئوالم از عضو شورای شهر و ریییس کمیسیون خدمات شهری شورا این است که شهرداری کاشان با در اختیارداشتن امکانات و وسایل عمومیِ حمل و نقل درون شهری،چرا از طرح های فعالین صنعت گردشگری جهت رفاه حال مسافرین و رضایت بیشتر آنها حتی با وجود درآمدزایی برای خود شهرداری کاشان حمایت نکرد؟ آیا این عضو شورای شهر میداند بیشترین نارضایتی بابت هزینههای عجیب و غریب دریافتی شهرداری از مسافران بابت ارائه خدمات بوده است ؟؟
مهدی نادعلی در بخش دیگر از اظهارات خود درباره لزوم ارائه نبوغ و طرحریزی گشتهای مذهبی و بافتگردی سخن گفته است. در این باره باید گفت،اداره میراث فرهنگی به عنوان متولی گردشگری و حفظ میراث فرهنگی می باید طرح جامع گردشگری همچون طرح و نمونه اصفهان که در سال ۱۳۸۹ آغاز و افق و چشم اندازی برای گردشگری اصفهان متصور شدند انجام دهد،نه اینکه در مبحث گردشگری مذهبی و بافت گردی که خود جزئی از آن افق و چشم انداز است ورود کند، هر چند میراث فرهنگی کاشان گاه در زمینه گشتهای مذهبی و مناسبتی فعالیتهایی نیز دارد.البته در مورد بافتگردی،به قدری بافت تاریخی و گردشگری کاشان ضعیف است که بافت گردی بیشتر دافعه است تا جاذبه!
در مورد جذب اعتبارات دولتی هم اگر مهدی نادعلی اندکی به چارت سازمانی آگاهی داشته باشد، سطح میراث فرهنگی کاشان اداره است، نه اداره کل که خود به طور مستقیم بتواند اعتبارات جذب کند اما این اتفاق شاید با رایزنی های نماینده مجلسی که البته نداریم! و از طریق وزارت خانه امکان پذیر است.
عضو شوای شهر کاشان در لابلای سخنان اخیر خود همچنین در مورد جایگاه و موضوع درآمدهای باغ فین کاشان، اظهاراتی بدون اطلاع و آگاهی داشته است.
جناب نادعلی! باغ فین کاشان نه ثبت ملی، که به همراه ۸ باغ دیگر ایرانی «ثبت جهانی» است. ۹ باغ شاخص ایرانی از جمله باغ فین کاشان به عنوان پرشین گاردن از سال ۹۰ ثبت جهانی شده و براساس قوانین یونسکو حکومتها موظف به حفظ و نگهداری آثار ثبت شده جهانی هستند. پس اگر بودجهای هم در نظر گرفته می شود در اختیار حاکمیت است و بر اساس ۹ باغ ثبت شده بودجهها تخصیص می یابد، بنابراین اینکه «هر» بنای ثبت ملی یا جهانی ردیف بودجه داشته باشد، خیر به این شکل نیست.
عضو شوای شهر کاشان در بخش دیگری از اظهارات اخیر خود در مورد ازدحام گردشگران پشت در ورودی باغ فین،پیشنهاد کرده گیشه های فروش بلیت افزایش یابند!
آقای نادعلی!در این زمینه بایستی شما را به کمیته ملی ایکوموس ایران ارجاع داد،کمیتهای که در زمینه حفاظت از بناها و محوطه های تاریخی فعالیت میکند.کمیتهای که «توهم درآمدزایی» را بزرگترین ضربه به میراث فرهنگی ایران می داند،دقیقا اظهارات شما هم بر پایه این توهم است که هر چه می توانیم بازدید از بناها را بیشتر کنیم! در حالی که هر بنای تاریخی در طول روز توان و گنجایش تعداد خاص از بازدیدکننده را دارد و چه بهتر و عاقلانهتر که به جای افزودن گیشه به فکر راهحلی همچون افزایش ماندگاری مسافران در شهرستان و منطقه باشیم که این خود طبیعتا درآمدهای گردشگری منطقه را هم افزایش میدهد.
عضو شورای شهر کاشان البته در لابلای سخنان اخیر خود در حوزه گردشگری شهرستان، از لزوم همکاری بیشتر اداره میراث با «ستاد امر به معروف» سخن گفته. جناب نادعلی! آنچه شما آسیب بدحجابی مسافر میدانید قطعا با برخوردهای پلیسی و لحظهای رفع و بلااثر نمیشود و نیازمند تدوین طرح و برنامه گردشگری فرهنگی و توسعه پایدار است تا در قالب توسعه گردشگری، زمینه شناخت فرهنگ منطقه به مسافران فراهم شود چرا که روند فعلی ثمرهای جز تخریب جلوۀ مهماننوازی مردم خونگرم کاشان در پیشگاه هممیهنان ندارد.
جناب نادعلی! به عنوان یک فعال گردشگری گلایههای بسیار از شهرداری و شورای شهر کاشان دارم ولی چون گوش شنوا و دلسوزی در این مجموعه نمیبینم بیان حرف و سخنِ بیش از این را بیهوده میدانم ولی خواهشمندم اعضای شورای شهر و مسئولین شهرداری هم با اقدامات و اظهاراتشان ناآگاهانه و مبتدیانه خود نمک بر زخم فعالین این صنعت مظلوم واقع شده در کاشان نپاشند.
مخاطب این سطور آخر هم البته سرپرست جدید اداره میراث فرهنگی کاشان است. به عنوان یک فعال و فارغ التحصیل رشته گردشگری از وی خواهشمندم بدون توجه به برخی فشارهای خارج از حوزه میراث فرهنگی، برنامههای خود برای ارتقای میراث فرهنگی و گردشگری کاشان را اجرایی کند. قطعا فعالین این صنعت اگر شاهد اقدامات عاقلانه از جانب دکتر دانایینیا باشند از این مسئول حمایت و همراه وی خواهند بود لذا امیدواریم با حضور فردی متخصص و آگاه، شاهد رشد و ارتقای منزلت اداره میراث فرهنگی کاشان باشیم.
*فعال حوزه گردشگری