کاشان آنلاین : در حالی که در بسیاری از بلاد دنیا، به دنبال آنند تا با داشتههای میراثی و فرهنگی هر چند اندک از آن جاذبههای جذاب دارای کششِ مخاطبپذیری ایجاد کنند اینجا در کاشان اما وفور منابع به عکس نه تنها تدبیری برای جذب ثروت ایجاد نمیکند بلکه با بیمهری و بیتوجهی مسئولین امر مواجه میشوند تا ما در مواردی در سطح بالفعلکردن و بهرهمندی از ظرفیت منابع فرهنگی صرفاً دست به سینه بمانیم!
در یک نمونه،آب انبار مجاور مسجد میرعماد کاشان را داریم که افراد محلی بدان “کلاهچی/کلاهدوز” میگویند. قصهی پر غصهی آن اما از آنجایی شروع میشود که سالها قبل،جلوی سردر و ورودی آن طی جریانی غیرشفاف تیغهای کشیده و کامل ضبط میشود، با این وجود همچنان با بیتوجهی به این تخطی، امروزه با وجود بارها گوشزد به خرابی در راس پوشش مخزن این آب انبار و نیاز به تعمیر(که ارتفاع آن در حدود ۱۳ متر است)اخیرا اقدام به ساخت باغچه! در کنار آن شده و با حجم آب دفعی حاصله، در آیندهای نه چندان دور شاهد رخداد تلخ دیگری خواهیم بود.
در حالی که میتوان ضمن پیگیری جهت رفع مشکلات حادث شده و حفظ این آبانبار، با تبدیل و طراحی آن به یک جاذبه یا نماد و یا در صورت تشخیص کارشناسانه و تحت شرایط و ضوابطی آن را به کارگاهی بازدیدی- آموزشی از داخل مخزن، آن را وارد عرصهی سیستم گردشگری شهرستان کرد.
در فاز دوم، در راستای کاهش حجم ورود گردشگر به بناهای شاخص (تحملپذیری بنا) و خَلق و طراحی مسیرهای گردشگری متنوع و جدید خارج از هسته تاریخی کاشان، میتوان آن را با دیگر عناصر واقع در این راستا اعم از مسجد ارزشمند میدان(مسجد عمادالدین شبلی شیروانی)، گرمابه میرعماد و .. ترکیب کرد و در راستای ایجاد یک مسیر جدید گَشتِ حلقوی پس از بازار سنتی کوشید تا ضمن تکراری نبودن مسیر بازدید، عایدات گردشگری عادلانهتری میان محلات و جامعه محلی تقسیم شود تا بدینگونه ضمن جبران هزینهها، در تنوع عرضه و کمک به پایداری سایتهای سرریز از گردشگر گام مثبتی برداشت و به تعبیری در راستای انجام بازاریابی انتخابی در فصول اوج تقاضا از آنها نهایت استفاده را برد.
*پژوهشگر و فعال حوزه میراث فرهنگی کاشان