تاریخ : پنج شنبه, ۲۹ شهریور , ۱۴۰۳ 16 ربيع أول 1446 Thursday, 19 September , 2024
0

ثبت ملی بخش‌هایی از کارخانه ریسندگی و بافندگی کاشان

  • کد خبر : 5771
  • ۲۹ تیر ۱۴۰۱ - ۱۷:۴۹
ثبت ملی بخش‌هایی از کارخانه ریسندگی و بافندگی کاشان

رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی کاشان گفت: بخش‌هایی از کارخانه شماره یک ریسندگی و بافندگی این شهرستان شامل سردر، دودکش‌ها و دفتر اداری در فهرست اثرهای ملی به ثبت رسید.

به گزارش کاشان آنلاین،احمد دانایی‌نیا در گفت‌وگویی با بیان این مطلب  افزود: کارخانه شماره یک ریسندگی و بافندگی کاشان ۱۷ آذر سال ۱۳۱۳ به همت چند نفر از بازرگانان خوشنام و در راس آنان زنده‌یاد حسن تفضلی پدر صنعت نساجی ایران با سرمایه اولیه ۲۲۵ هزار تومان به منظور تاسیس کارخانجات ریسندگی و بافندگی، رنگرزی، چاپ، تکمیل و تولید برق تأسیس شد.

وی با بیان اینکه نخستین واحد تولید این شرکت در اردیبهشت ۱۳۱۵ مشتمل بر ۱۶ دستگاه رینگ ۴۰۰ دوکی و در مجموع به ظرفیت ۶ هزار و ۴۰۰ دوک ریسندگی بهره‌برداری شد، اظهار داشت: پس از آن با گسترش شرکت، دیزل‌خانه آن سال ۱۳۲۷ بر پایه پیمان منعقده با وزارت کشور سال‌ها، مامور به تامین برق عمومی، خانگی و صنعتی کاشان شد.

رییس اداره میراث فرهنگی کاشان خاطر نشان کرد: به دلیل کاربری، از ابتدا تاکنون این شرکت به نام کارخانه ریسندگی و بافندگی مشهور است، شهروندان قدیمی که با این کارخانه خاطره دارند از آن به عنوان کارخانه ارباب تفضلی (مالک و بنیانگذار کارخانه) نیز نام می‌برند.

وی، دفتر کار ارباب تفضلی را یادآور معماری ناب ایرانی دانست و افزود: از این مجموعه،امروز تنها هشتی ورودی و بخشی از اتاق‌های جنب آن، ورودی کارخانه و دودکش‌های آن باقی مانده که امیدواریم خانواده زنده‌یاد تفضلی، موزه‌ای در خور و شان وی، تاسیس کنند.

دانایی‌نیا یادآور شد: دودکش‌های کارخانه آجری و در تاج دارای تزیینات زیبای آجرکاری است که مناره‌های دوران میانه اسلامی را در ذهن تداعی می‌کند.

به گفته وی، از جمله ویژگی‌های خاص اثر در میان کارخانه‌های مشابه همزمان، تلفیق معماری نئوکلاسیک و معماری سنتی ایرانی در ساختمان کارخانه است که در مجموع بخشی از هویت شهری و خاطره جمعی کاشانی‌ها را تشکیل می‌دهند.

دانایی‌نیا همچنین از ثبت آب‌انبار تاریخی زیارت راوند نیز خبر داد و گفت: تاکنون ۲۹ آب‌انبار تاریخی در این شهرستان در اثرهای ملی کشور  به ثبت رسیده است.

ربیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کاشان افزود: این آب‌انبار در جوار بقعه ولی‌ابن‌موسی‌الکاظم قرار دارد و به احتمال در قالب یک مجموعه تاریخی بوده است.

وی ادامه داد: آب‌انبار تاریخی زیارت راوند مانند سایر آب‌انبارها دارای اجزای سر در، راه پله (راچینه)، پاشیر، مخزن و بادگیر است که در سال‌های گذشته بادگیر آن تخریب شده است.

به گفته وی، ۹ پرونده ثبتی دیگر شامل تپه تاریخی قلعه روستای “الزگ” جوشقان قالی متعلق به دوران اشکانی و ساسانی، چهار صفه عارف باقری در منطقه فین بزرگ، خانه تاریخی جهان‌آرایی، حمام “کوچه خورد”، خانه تاریخی قرائتی متعلق به اوایل دوران پهلوی، حمام تاریخی محله “سرده کامو”، حمام تاریخی روستای قهرود متعلق به اواخر دوران قاجار و همچنین مسجد جامع روستان ورکان متعلق به دوران ایلخانیان نیز بررسی و مورد تصویب اعضای شورای ثبت آثار ملی استان قرار گرفته است.

ربیس اداره میراث فرهنگی کاشان اظهار داشت: پرونده این ۹ اثر تاریخی پس از تکمیل و رفع نواقص به‌ منظور تصویب و دریافت شماره ثبت به شورای عالی ثبت ملی آثار تاریخی کشور ارسال خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: بیش از یک‌هزار و ۷۰۰ اثر تاریخی واجد ارزش در کاشان شناسایی شده که از این تعداد تاکنون ۳۳۸ بنای تاریخی شامل ۸۳ خانه، ۳۷ بقعه متبرکه، ۲۰ تپه و محوطه باستانی، ۲۹ آب انبار، ۱۸ کاروانسرا، قلعه و تیمچه، هفت حمام، ۳۱ مسجد و ۸۳ اثر از سایر بناهای شهرستان کاشان در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

لینک کوتاه : https://kashanonline.com/?p=5771

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.