کاشان آنلاین: پاییز ۱۴۰۳ در حالی به نیمه رسید که برای چهارمین سال متوالی خبری از «جشنواره سراسری تئاتر مهر کاشان» در فصل خزان نیست! جشنوارهای که اوایل سال ۱۴۰۰ و همزمان با برگزاری دوره شانزدهم این فستیوال سراسری و پس از سالها انتظار، در تقویم هنری وزارت ارشاد ثبت گردید.
جشنواره و رخدادی فرهنگی- هنری که با تلألو انوار قدسیِ! شورای ششم شهر کاشان و دوران جدید حاکم بر شهرداری و سازمان فرهنگی، ورزشی (که سالها مجری برگزاری جشنواره تئاتر مهر بود)، عملا و شاید برای همیشه فاتحهاش خوانده شد!
رویداد تئاتر مهر کاشان البته در دوره شانزدهم (اسفند ۹۹ و فروردین ۱۴۰۰) شاهد آخرین دوره خود بود. دورهای که بدلیل شیوع کرونا، تنها با اجراهای مجازی، بخشهای کودک و نمایشنامهنویسی برگزار شد و پس از آن …
میگویند کار بزرگ را باید از آدمهای بزرگ توقع داشت و در همین راستا باید گفت شورای ششم شهر کاشان و سیستمی که از دل آن بر شهرداری و سازمان فرهنگی، اجتماعی، ورزشی حاکم شد، آدمهای برگزاری یک جشنواره بزرگ و سراسری مانند تئاتر مهر کاشان که آوازهاش کشوری و ملی شده، نبودند و چنین شد که از پاییز سال ۱۴۰۰، جشنواره تئاتر مهر کاشان به محاق تعطیلی رفت.
نظرگاهِ دیگر حاکی از آن است که برخی محافل قدرتطلبِ اصولگرای تندرو و غیرپاسخگوی شهر با رویش دوران جدید در شهرداری کاشان، دستور به اتمام دوران فعالیت این جشنواره دادند و چنین شد که چهار پاییز آمد و رفت و کاشان در پادشاه فصلها رنگ این جشنواره ملی را ندید.
برپایی رویدادی بزرگ مانند یک جشنواره تئاتر سراسریِ یک هفتهای، حداقل از دو ماه قبل ترسیم سیاست گذاری و برنامهریزی و چیدمان نیرو میخواهد، طبیعتا دوندگی بیپایان و خستگی و فرسودگی جسمی مدیران برای هماهنگی امورات جشنواره، طبیعت این رخدادهاست اما ثمرهاش برای یک شهر و منطقه ماندگار است، به ویژه از سالهای ۹۰ تا ۹۸ که جشنواره تئاتر مهر کاشان پویایی و رشد و بالندگی خود را نشان داد.
هنرمندان تئاتر کاشان و صدالبته نگارنده که از دوره نهم (پاییز ۹۲) با افتخار در همه ادوار جزو تیم رسانهای این رخداد بودهام، شهادت میدهند و میدهیم که در طول این سالها جشنواره تئاتر مهر، برای کاشان سرشار از موهبت و مایۀ آبرو برای این کهنشهر تاریخی و فرهنگی بود.
ایجاد شخصیت برای تئاتر کاشان در پیشگاه هنرمندان دیگر شهرها نخستین دستاورد این رویداد بود و هنرنمایی با تجربهها بر روی صحنه، رقابت جوانانۀ بازیگران نوپا، کارگاههای آموزشی، گعدههای تجربهاندوزی رفقای تئاتری از شهرهای مختلف، شوق دیدار با بزرگان تئاتر ایران و شور و حال تماشاگرانی که در شب های جشنواره به میزبانی فرهنگسرای مهر از سالن پلاتو برای تماشای نمایش بعدی رهسپار سالن دیگری در فرهنگسرا میشدند، جلوه و شمایل مثبت دیگری از این رخداد محسوب میشد.
گزافه نیست اگر بگوییم جشنواره سراسری تئاتر مهر کاشان را میتوان تنها رویداد بزرگ فرهنگی، هنری در تاریخ کاشان نام نهاد که با مشارک شهرداری (نهاد عمومی غیردولتی) و مردم، از سال ۸۴ تا ۹۸ رنگ و بوی دیگری به فضای شهر میداد. مردم کاشان در این سالها، عادت داشتند تا با شور و اشتیاق پاییز شهرشان را با حال و هوای تئاتر سر کنند و چنین بود که تا قبل از شورای ششم، ادوار قبلی پارلمان شهری و شهرداران مختلف، پای کار این رویداد میآمدند تا تئاتر در کاشان، با پیوستِ شور مردمی جلوه و جلایی دیگر بیابد اما در این چهار سال … !!
این روزها خبر میرسد که سازمان فرهنگی، ورزشی شهرداری کاشان با کمک یک مجموعه غیردولتی مشغول برگزاری یک بزم فرهنگی با محوریت نقالی است. سازمان فرهنگی، ورزشی شهرداری کاشان همان نهادیست که سالها متولی برگزاری جشنواره تئاتر مهر بود و حالا گویا برای آنکه بگوید حامی هنر نمایش هستم، پای کار برنامهای آمده که در مقایسه با آن رویداد تئاتری فاخر که سالهای سال نهالش آبیاری شد، ذرهای ناچیز است.
پرسش واضح و شفاف اینجاست، اگر سازمان فرهنگی، ورزشی شهرداری کاشان و مسئول امروزیاش، برای تئاتر و هنر نمایشِ کاشان ارزش قائلاند و این عرصه را بستر توسعه فرهنگیِ شهر و محمل بلندآوازگی کاشان میدانند، چرا چهار سال است از زیر بار استمرار جشنواره سراسری تئاتر مهر کاشان گریختهاند و تنها به برگزاری برخی گعدههای کوچک هنری مانند جشنواره نقالی با وزن و اعتباری قلیل، بسنده میکنند؟!!
پرسش دیگر، آیا میشود سیاست نفرتآفرینِ برچیدن بساط سرمایهای ۱۶ ساله و راهی ارزشمند و طی شده را با یک رویداد کوچک، جبران کرد؟ بعید به نظر میرسد!