تاریخ : چهارشنبه, ۸ بهمن , ۱۴۰۴ 10 شعبان 1447 Wednesday, 28 January , 2026
6

حکایت دغدغۀ کودکانۀ دیانا برای مرگ پیروز

  • کد خبر : 6818
  • ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۴:۵۴
حکایت دغدغۀ کودکانۀ دیانا برای مرگ پیروز

مهدی سلطانی‌راد | داستان «پیروز» و قطعیت انقراضش چنان بود که حتی برخی کودکان این سرزمین را که در غم واندوه مرگ یک یوز خاطره‌انگیز فرو برده بود، همزمان درباره ادامه نسل این جانور هم دغدغه‌مند کرد. نمونه‌اش «دیانا شکوه‌فر» کودک کلاس اولیِ کاشانی که این روزها پروژه‌اش در طرح پژوهشی – علمی- تحقیقاتی جابربن حیان (ویژه دانش آموزان مقطع ابتدایی) را به یوز ایرانی و پیروز اختصاص داده.

کاشان آنلاین : دیانا را هفته گذشته با ماکت و طرح تولیدی‌اش درباره ساختار زندگانی و عوامل تهدیدکننده زندگی «یوز ایرانی» و البته مادرش که همراه او در این طرح بوده در نشست هفتگی جمعیت کویر سبز کاشان به تماشا نشستیم و وقتی توضیحات کودکانه‌ی دیانا درباره مختصات زندگی یوز ایرانی را شنیدیم، دل‌مان کمی قرص شد که هنوز می‌شود به کنشگری و جستجوگری نسل آینده کمی امید داشت. نسلی که دارد با کتاب‌های صوتی بزرگ می شود،با سئوال و پرسش قد می‌کشد و میانه‌ای با نقل قول‌های بدون مدرک و سند ندارد!

نسرین دارا (مادر دیانا) پیرامون انگیزه‌ای که باعث تولید پروژه دخترش درباره یوز ایرانی شد، می‌گوید:

غروب همان روزی که مرگ پیروز را خبر دادند با نقاشی دیانا درباره او روبرو شدم که با نگاه خاص خودش از تراژی جاودانگی پیروز یاد کرده بود. توجه دیانا با توجه به سن‌وسالش به این واقعه، هم برای جالب بود و هم عجیب و هم خوشحال‌کننده. به نظرم رسید که موضوع یوز ایرانی و پیروز می تواند برای پروژه جابر بن حیان دستمایه‌ی یک روشنگری باشد. اینکه نسل جدید بداند حیات وحش ایران ارزشمند است و برایش دغدغه شود.

تهیه ماکت که بیشتر عوامل تهدیدکننده زندگی یوز ایرانی را نشان می‌دهد یک روز طول کشید و نمودار متنی هم که داستان تکثیر در اسارت پوز ایرانی، ویژگی‌های ظاهری او، زیستگاه‌های این جانور در ایران و عوامل به خطرافتادن زندگی‌اش را شرح می‌دهد در حدود ۲، ۳ روز زمان برد.

مادر دیانا البته خود نیز از علاقمندان به کوهنوردی، طبیعت‌گردی و حیات وحش است و جالب است که بهمن ۱۴۰۱ توانسته در قالب یک تور طبیعت‌گردی موفق به بازدید از بخشی از منطقه حفاظت‌شده توران و مشاهده یکی از زیست‌گاههای یوز ایرانی شود. اتفاقی که احتمالا در پیشبرد پروژه‌ی دیانا نقش موثری هم داشته است.

به گفته‌ی نسرین دارا، بر اساس برآوردهای مسئولان و محیط بانان شاغل در پهنه وسیع توران، حدود ۱۷ یوز ایرانی در این منطقه حفاظت شده زندگی می‌کنند.

لینک کوتاه : https://kashanonline.com/?p=6818

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.